Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Nov učni video pripomoček za učenje plesa

datum: 01.12.2023

kategorija: novice

Ples ne razvija samo gibalnih sposobnosti in veščin, ampak predstavlja neizmerno veliko možnosti socializacije, povezovanja, estetske uresničitve, možnosti samozavedanja, razvoja pozitivne samopodobe, samozavesti in premagovanja gibalnih in duševnih omejenosti. Prav tako povečuje koncentracijo, gibalno učinkovitost in kognitivni razvoj. Za gibalno ali duševno ovirane predstavlja ples možnost terapije, ki se uporablja ne samo pri mladih, temveč velikokrat tudi starejših ljudeh.

Ker se pri učenju plesa vedno znova soočamo z zahtevnimi metodičnimi postopki, ki so v marsičem drugačni od klasičnih oblik športne vadbe, smo izdelali video učni pripomoček za učenje plesa, ki bo pomagal bodočim učiteljem otrok in mladine v šolah pri poučevanju ritmično-plesnih iger in ostalih plesnih dejavnosti. Vključili smo tako učenje ritma in plesno-ritmične igre, otroške plese, kot tudi gibalno-plesne strukture in njihovo povezovanje v koreografije, za različne plesne zvrsti oziroma discipline, primerne različnim starostnim skupinam - tako za moderne tekmovalne plese (jazz in hip hop ter pop), kot tudi za družabne plese v paru.

Video učni pripomoček za poučevanje plesa, omogoča lažje in kvalitetnejše pridobivanje kompetenc bodočim športnim pedagogom in vsem tistim, ki se pri delu v praksi ukvarjajo s poučevanjem ritmično – plesnih dejavnosti, hkrati pa predstavlja odprt študijski vir tudi za druge študente članic UL, ki bi želeli poglobiti svoje učne izkušnje. Ogledate si ga lahko na spletni strani http://ples.fakultetazasport.si

Finančna sredstva za izdelavo video-učnega pripomočka so bila pridobljena v okviru internih projektov s področja uvajanja in razvoja odprtih izobraževalnih virov - RSF Ukrep A.II.1.

Vodja projekta izr. prof. dr. Petra Zaletel pravi:

»Za plesni video pripomoček sem se odločila zato, ker veliko profesorjev športne vzgoje in študentov Fakultete za šport nima dovolj samozavesti in se ne čuti dovolj suverene, da bi otroke v šolah poučevali ples. Žal mi je za veliko število generacij, ki niso imeli vsaj nekaj ur plesa pri svoji športni vzgoji, da bi lahko okusili vse njegove prednosti – veselje ob ritmičnem gibanju ob glasbi, veselje ob druženju in dotikih z vrstniki, z nasprotnim spolom, občutenje svobode v gibanju, izražanje čustev in tistega, česar ne znamo ubesediti, doživljanje lastne ustvarjalnosti, iskanje svojih meja… S plesom se lahko naučimo tudi umetnosti nastopanja, prehajanja iz cone udobja, soočanja z izzivi na zabaven način. Vsako leto zadnjih skoraj 30 let opazujem, kako se nove skupine študentov pri plesu medsebojno spoznavajo, povežejo, kako nastajajo intimna prijateljstva, ki so večna. Ples združuje. Ples osvobaja. Ples nam nudi samospoznavanje, empatijo, občutek za sočloveka, komunikacijo, odpira naše čutne zaznave in izraze, krepi našo estetsko komponento. Je nepogrešljiv del gibalne in kulturne vzgoje posameznika. Zato je zame pravi greh, da ga katerikoli od otrok ne bi bil v svojem razvoju deležen.

Ponujamo vam video učni pripomoček za učenje plesa, saj boste poleg že končanih koreografij v njem našli tudi pot do njih – metodika poučevanja najprej ritma, nato lahkih otroških plesnih iger in plesov vam bo dala še tiste kompetence, za katere menite, da jih ne premorete, katere vas ovirajo pri tem, da se na urah športa lotite tudi plesnih vsebin. Že poučevanje ritma, štetje enostavnih korakov po prostoru v različnih smereh, lahko pomeni pri otrocih veliko v smislu zaznavanja in boljše gibalne učinkovitosti. Zato vas prosim, bodite potrpežljivi sami s sabo, preglejte večkrat metodični postopek, velikokrat ponavljajte posamezne dele in na koncu uživajte pri poučevanju plesa. Otroci in mladostniki vam bodo neizmerno hvaležni! Vsaj takrat, ko bodo plesali na svoji valeti, maturantskem plesu ter na različnih druženjih in kulturnih dogodkih. Plesnega učitelja si namreč zapomniš za vedno