Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Kdaj in kako usmeriti otroka v šport? Pasti prezgodnje specializacije.

spletni dogodek

Žal je komercializacija športa globoko zarezala tudi v šport najmlajših. Nekatere športne sredine tako ponujajo gibalno precej osiromašene športne programe že za predšolske otroke, pri tem pa starše in otroke nagovarjajo z imeni uspešnih klubov ali športnikov. To je strokovno povsem nedopustno! Mnogi ob tem tudi trdijo, da ponujajo gibalno celosten program. Je res tako? 

  • Lahko ti programi zagotovijo širino gibalnih spretnosti ter veščin, ki otroku omogočajo ustrezen vsestranski gibalni razvoj? 
  • Kaj pomeni gibalna inteligenca? 
  • Naj otrok vsako leto obiskuje drug šport in kako na koncu izbrati pravega? 
  • Kako prepoznati kakovostnega izvajalca v poplavi ponudnikov?  
  • Bo otrok ujel vrstnike, ki so se za izbran šport specializirali zgodaj? 
  • Obstajajo športi, ki jih lahko s kasnejšo vključitvijo »zamudimo«? In … 
  • Od česa je pravzaprav odvisen otrokov uspeh v športu?

Če tudi vas ob vstopu otroka v svet športa mučijo te dileme ali pa ste učitelj športne vzgoje oziroma trener in si želite strokovne razprave o teh vprašanjih, bodite z nami 23. novembra, ob 17. uri, ko bomo o tem, kako nanje odgovarja stroka in kakšna so dobra izhodišča usmerjanja otrok v šport, na našem SLOfit FB "v živo" spregovorili z gosti iz športne prakse in znanosti. 

Svoja vprašanja boste tako lahko zastavili Klemnu Gutmanu, učitelju športne vzgoje in športnemu koordinatorju na Gimnaziji Šiška, Petru Možiču, vodji Odbojkarske šole OK Merkur Maribor in očetu našega izvrstnega reprezentanta Roka Možiča ter prof. dr. Gregorju Juraku, vodji raziskovalne skupine SLOfit na Fakulteti za šport, ki se znanstveno-raziskovalno intenzivno ukvarja s temi vprašanji.

Svoja vprašanja in pomisleke nam lahko pošljete že pred dogodkom na: info@slofit.org.  Potrudili se bomo odgovoriti na vsa, zato se nam pridružite in povabite še druge starše in stare starše, prijatelje, znance, trenerje. 

2