Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Drugi mednarodni dan joge

od 17.06.2016 do 21.06.2016

Ljubljana

UNIVERZA V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA ŠPORT in JOGA FEDERACIJA SLOVENIJE

praznujeta 

MEDNARODNI DAN JOGE

21. junija 2016 z začetkom ob 11.00 uri na Fakulteti za šport

Za vse je vstop odprt in prost!

Prisrčno vabljeni!

International-Day-of-Yoga.jpg

Joga: Naša dediščina
Ob priložnosti drugega Mednarodnega dneva joge izrekamo svoje dobre želje vsem, ki so jih navdihnili tradicija in učenja joge. To je dan za počastitev starodavne znanosti o jogi, znanosti transformacije in duhovnega razvoja, ki so ju skozi stoletja starodavni modreci in vidci predajali človeštvu – našo pravo duhovno dediščino.  

Uresničena vizija
Mednarodni dan joge predstavlja mednarodno priznanje, da ga je joga dobila kot holistični pristop k fizičnemu dobremu počutju, mentalnemu miru in čustvenem ravnovesju. Po vsej zemeljski obli so milijoni ljudi prevzeli jogo, da dosežejo zdravje in harmonijo ter raziščejo svoj notranji potencial. Sprejetje Mednarodnega dneva joge, z rekordnim soglasjem na glasovanju na Generalni skupščini Združenih narodov, je bil za Indijo zgodovinski dogodek. Odprtost in zanos, s katerima je svetovna skupnost sprejela jogo, in kolektivna dobra volja, ki jo je joga navdihnila, je stvar velike sreče in veselja, ki si ju lahko delijo vsi.  


Cilj Mednarodnega dneva joge

Ko vstopamo v drugi Mednarodni dan joge, se moramo vprašati, kaj naj bi bilo žarišče, da počastimo dediščino joge in imamo od nje korist.  
Da se povežemo s pravim namenom te starodavne duhovne znanosti, mora cilj biti navdihniti ljudi, da joge ne sprejmejo kot fizično kulturo, temveč kot življenjski slog. Šele, ko joga postane življenjski slog, nastane povečanje fizičnega zdravja in vitalnosti, razvoj mentalne jasnosti in notranje ustvarjalnosti ter izkušnja miru in izpolnitve iz življenja.  
Jogijski življenjski slog je zasnovan na učenjih in modrosti joge. Njegova zasnova vsebuje navodila za prakse, zavedanje, odnos, dejanje in razlikovanje. Zavedanje je sposobnost opazovanja in razumevanja okolja, okoliščin, situacij ter dogodkov, ki vpivajo na nas. Odnos vključuje razvijanje pozitivnega in ustvarjalnega pogleda na življenje ter sposobnost spremenbe negativnih vplivov v pozitivne navdihe, da se izboljšamo in opogumimo tudi druge, da se izboljšajo. Dejanje vključuje razumevanje tega, kako delujemo, razmišljamo in medsebojno delujemo v svetu, čemur naj pomaga viveka ali razločevanje: razlikovanje med pravičnostjo in nepravičnostjo, pravilnim in nepravilnim, primernim in neprimernim ter neomejenim in omejenim.  
Zato naj na Mednarodni dan joge vsak jogijski vaditelj in učenec sprejme sankalpo ali sklep, da bo v svojo vsakodnevno rutino vključil jogijske komponente in živel po jogijskih principih, da bo tako v človeštvo vpeljal bolj zdravo, svetlejšo in mirnejšo prihodnost.